Share

John the Baptist -oratorioprojektin taustaa

Oratorioprojektin lähtökohdat

Oratorioprojekti on kulttuuri- ja taidehanke, joka pohjautuu Raamatun kertomukseen. Tällä kertomuksella on monia temaattisia yhtymäkohtia omaan aikaamme. Säveltäjä ja libretisti ovat luoneet vahvan ja ilmaisuvoimaisen teoksen, jossa yhdistyvät perinteinen oratoriomusiikki ja nykymusiikki.

John the Baptist/Johannes Kastaja- projekti sai alkunsa vuoden 2012 lopulla. Yhteistyössä säveltäjä Heikki Sarmannon kanssa käynnistettiin hanke, jonka tarkoituksena oli tuottaa moderni oratorio ensisijaisesti kirkkotiloissa esitettäväksi. Vuosien 2012-2015 kuluessa syntyi sävellystyö, joka pohjautuu 1500-luvun luterilaisen reformaation jälkeiseen oratoriotraditioon. Toisaalta syntynyt oratoriosävellys sisältää Heikki Sarmannon sävellyshistorialle tyypillisen maailmanmusiikin aineksen ja angloamerikkalaisia jazz-vivahteita.

Heikki Sarmannon säveltäjäkuvaan on jo pitkään kuulunut messu- ja requiem-musiikki. 1970 -luvulla syntyi Uuden toivon messu, joka sai ensiesityksensä New Yorkissa ja sen jälkeen lukuisia esityksiä eri puolilla maailmaa ja Suomessa. Talvisota Requiem valmistui 2010 ja esitettiin Tampereella Talvisodan päättymisen 70. merkkivuonna. Nämä teokset ovat osaltaan esimerkkejä kirkollisen musiikin uudistumisesta.

Sarmannon työn pohjalta on valmistunut Johannes Kastajan elämää ja edelläkävijän roolia kuvaava oratorio, John the Baptist. Oratorion sävellystyö ja partituuri ovat valmistuneet harjoitus- ja esityskuntoon keväällä 2016. Ensiesitys on 11.11.2016 Helsingissä ja juhlistaa Johanneksenkirkon (Johannes Kastajan kirkon) 125. juhlavuotta. Oratorion esitysten painopiste on kuitenkin Suomen itsenäisyyden 100. juhlavuonna ja reformaation 500. merkkivuonna 2017.

 

Johannes Kastaja- kertomuksen jännitteisyys ja yhtymäkohdat nykypäivään

John the Baptist -oratorio on taideteos, jossa musiikki ja visuaalisuus yhdistyy. Libretistinä on kirjailija Kim Rich (Yhdysvallat). Hän on monien Sarmannon sävellysten librettojen kirjoittaja. Libretto noudattaa Johannes Kastajan raamatunkertomusta tuoden esille kertomuksen jännitteisyyden ja Johanneksen vahvan roolin edelläkävijänä. Johannes Kastajan kertomuksessa on runsaasti yhtymäkohtia omaan aikaamme. Vallankäytön ja valtaapitävien kuvaajana Johannes Kastajan kertomus on vaikuttava.

 

Oratorion esiintyjät

Teoksen taiteilijakuntaan kuuluvat kuoro (16), solistit (10) ja orkesteri (11). Roolihahmoina ovat Johannes Kastajan ohella Herodes, Herodias, Salome, Josefus, Hannas, Kaifas, Talitha, Septimus Veles sekä myöhemmin tunnettu hahmo, Juudas Iskariot, joka löytyy kansan joukosta. Oratorio on esitettävissä erilaisissa tiloissa, mutta säveltäjä on ensisijaisesti säveltänyt teoksen kirkkotiloissa esitettäväksi. Kuorona on kansainvälisestikin tunnettu suomalainen kuoro, Kuopion nuorisokuoro johtajanaan Jussi Mattila. Oratorion musiikin johtaa kapellimestari Rauno Tikkanen ja teoksen ohjauksesta vastaa ohjaaja Veera Airas.

Oratorion solistit

Oratorion orkesteri

Oratorion esitykset

Projektin toteuttajat ja työryhmä

Hankkeen vastuullisena toteuttajana on Kristillinen taidesäätiö, joka vastaa projektin kulusta ja taloudesta. John the Baptist –oratorioprojekti muodostaa säätiön muusta toiminnasta taloudellisesti erillisen projektin.

Projektin hallinnon muodostavat neuvonantajaryhmä ja tuotantoryhmä. Edellinen toimii projektin taloutta ja kulkua ohjaavana asiantuntijatyöryhmänä. Tuotantoryhmä vastaa projektin käytännön toteutuksesta, kuten musiikkituotannosta, viestinnästä ja henkilöstöasioista yhteistyössä Kristillisen taidesäätiön kanssa.

 

Projektin yhteistyökumppanit ovat:

 

Projektin tukijat ovat:

 

 

Lisätietoja:

Tiedottaja Raija Rehnberg puh. 045 1779577

Tuottaja Seppo Koistinen puh. 0400 870042

Kristillinen taidesäätiö, johtaja Veijo Muroke puh. 044 3511812